Zapiekany makaron penne z mięsem mielonym

4.5 (165 ocen)

  • 60 min

Szybki sposób na pożywny obiad.

  • 60 min

Składniki:

  • 500 g makaronu penne
    500 g mięsa wieprzowego mielonego
    3 cebule
    15 dkg żółtego sera
    groszek konserwowy
    koncentrat pomidorowy
    200 ml zimnej wody
    100 ml śmietany 18%
    suszona bazylia
    majeranek
    oregano
    1 łyżeczka czosnku granulowanego
    papryka słodka
    sól
    pieprz
    oliwa


Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Zapiekany makaron penne z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente według opisu na opakowaniu. Odcedzamy.
  • 2. Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na oleju, następnie dodać mięso i smażymy. Gdy mięso jest usmażone dodajemy groszek i koncentrat pomidorowy. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, bazylią, oregano, słodką papryką.
  • 3. Śmietanę mieszamy z wodą,czosnkiem, bazylią, sola i pieprzem.
  • zapiekanka 4. Makaron układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym na to mięso mielone i ponownie tak kilka warstw. Na wierzch układamy makaron zalewamy sosem śmietanowym i układamy ser.
  • zapiekanka 5. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 30 minut.

Porady

Zapiekankę możemy posypać natką pietruszki lub szczypiorkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować