Zapiekany makaron penne z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy al dente według opisu na opakowaniu. Odcedzamy.
2.Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na oleju, następnie dodać mięso i smażymy. Gdy mięso jest usmażone dodajemy groszek i koncentrat pomidorowy. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, bazylią, oregano, słodką papryką.
3.Śmietanę mieszamy z wodą,czosnkiem, bazylią, sola i pieprzem.
4.Makaron układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym na to mięso mielone i ponownie tak kilka warstw. Na wierzch układamy makaron zalewamy sosem śmietanowym i układamy ser.
5.Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 30 minut.
Porady
Zapiekankę możemy posypać natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Komentarze