Smaczna i prosta zapiekanka, z tego, co akurat mamy w lodówce.
Składniki:
1 filet z piersi kurczaka
25 dag makaronu ( u mnie świderki)
20 dag pieczarek
po pół papryki czerwonej i żółtej
2 ząbki czosnku
ok.10 zielonych oliwek
3 łyżki startego żółtego sera
1 łyżka posiekanego, drobnego szczypiorku
mielona słodka i ostra papryka
sól, pieprz
olej do smażenia
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować al'dente w posolonej wodzie.Odcedzić, przelać zimną wodą.
2.Filet z piersi umyć, osuszyć, pokroić w niewielką kostkę. Przyprawić solą, pieprzem i podsmażyć na rozgrzanym oleju.
3.Pieczarki oczyścić, pokroić w pół plastry, Papryki umyć, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w kostkę i razem z pieczarkami dorzucić na patelnię. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawić słodką i mieloną papryką. Wymieszać i dusić ok.5-7 minut do miękkości.
4.Do podsmażonych składników i dołożyć makaron, przemieszać. Zawartość patelni przełożyć do naczynia żaroodpornego (u mnie okrągła formą na tartę). Powtykać oliwki i posypać startym żółtym serem.
5.Zapiekankę piec ok.20 minut w 180 st do zrumienienia sera. Posypać posiekanym szczypiorkiem. Podawać na ciepło. Smacznego!
Komentarze