Zapiekanka makaronowa z kapustą i śledziem

0 (0 ocen)

Smaczna propozycja na zapiekankę makaronową z dodatkami dość nietypowymi - śledziem i kapustą kiszoną. Przepis powstał w międzyczasie przygotowań świątecznych.

Składniki:

  • 300 g makaronu
    2 szklanki kapusty kwaszonej
    1 duża marchewka (150g)
    15 cm-owy kawałek pora
    6 filetów śledziowych a'la matjas (łącznie ok. 360g) - wymoczone
    100 g serka topionego naturalnego
    5 jajek
    4 łyżki bułki tartej
    do smaku: przyprawa typu Vegeta, pieprz czarny mielony
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zapiekanka makaronowa z kapustą i śledziem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka makaronowa z kapustą i śledziem 1. Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu, osączyć i wystudzić. Następnie drobno pokroić i przełożyć do miski. Kapustę ugotować do miękkości, odcedzić i posiekać - dołożyć do makaronu. Marchewkę obrać, pokroić w drobną kostkę, pora posiekać - dołożyć do miski. Dodać serek topiony. Wymieszać.
  • Zapiekanka makaronowa z kapustą i śledziem 2. Śledzie pokroić na małe kawałki - dodać do makaronu z dodatkami. Następnie wbić jajka, wsypać bułkę tartą. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
  • Zapiekanka makaronowa z kapustą i śledziem 3. Masę przełożyć do dwóch form (12 x 39, 13 x 39) wyścielonych papierem do pieczenia lub jednej większej formy. Wierzch wyrównać.
  • Zapiekanka makaronowa z kapustą i śledziem 4. Piec 30 min (200 st. C). Podawać na ciepło lub na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować