Smaczna propozycja na zapiekankę makaronową z dodatkami dość nietypowymi - śledziem i kapustą kiszoną. Przepis powstał w międzyczasie przygotowań świątecznych.
Składniki:
300 g makaronu
2 szklanki kapusty kwaszonej
1 duża marchewka (150g)
15 cm-owy kawałek pora
6 filetów śledziowych a'la matjas (łącznie ok. 360g) - wymoczone
100 g serka topionego naturalnego
5 jajek
4 łyżki bułki tartej
do smaku: przyprawa typu Vegeta, pieprz czarny mielony
Zapiekanka makaronowa z kapustą i śledziem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu, osączyć i wystudzić. Następnie drobno pokroić i przełożyć do miski. Kapustę ugotować do miękkości, odcedzić i posiekać - dołożyć do makaronu. Marchewkę obrać, pokroić w drobną kostkę, pora posiekać - dołożyć do miski. Dodać serek topiony. Wymieszać.
2.Śledzie pokroić na małe kawałki - dodać do makaronu z dodatkami. Następnie wbić jajka, wsypać bułkę tartą. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
3.Masę przełożyć do dwóch form (12 x 39, 13 x 39) wyścielonych papierem do pieczenia lub jednej większej formy. Wierzch wyrównać.
4.Piec 30 min (200 st. C). Podawać na ciepło lub na zimno.
Komentarze