400 g makaronu orkiszowego
0,5 kilograma dowolnej kiełbasy
30 dag boczku parzonego
1 cebula
400 ml śmietany kwaśnej 18 %
1 koncentrat pomidorowy
450 g groszku zielonego mrożonego
30 dag żółtego sera
sól do smaku
olej do smażenia
tłuszcz do wysmarowania formy
Zapiekanka makaronowa z groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Groszek rozmrozić. Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Kiełbasę pokroić na półplasterki a boczek w większą kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na rozgrzanym tłuszczu przesmażyć kiełbasę, boczek i cebulę. Śmietanę wymieszać z koncentratem pomidorowym i solą. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Do naczynia wyłożyć makaron. Na to usmażoną kiełbasę z boczkiem i cebulą. Następnie polać wszystko śmietaną wymieszaną z koncentratem pomidorowym. Wszystko posypać rozmrożonym zielonym groszkiem i startym żółtym serem. Zapiekać 20 minut w 200 st C. Podawać od razu po przygotowaniu.
Komentarze