Zapiekanka makaronowa z groszkiem

0 (0 ocen)

idealna na obiad oraz na kolację

Składniki:

  • 400 g makaronu orkiszowego
    0,5 kilograma dowolnej kiełbasy
    30 dag boczku parzonego
    1 cebula
    400 ml śmietany kwaśnej 18 %
    1 koncentrat pomidorowy
    450 g groszku zielonego mrożonego
    30 dag żółtego sera
    sól do smaku
    olej do smażenia
    tłuszcz do wysmarowania formy

Zapiekanka makaronowa z groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Groszek rozmrozić. Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Kiełbasę pokroić na półplasterki a boczek w większą kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na rozgrzanym tłuszczu przesmażyć kiełbasę, boczek i cebulę. Śmietanę wymieszać z koncentratem pomidorowym i solą. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Do naczynia wyłożyć makaron. Na to usmażoną kiełbasę z boczkiem i cebulą. Następnie polać wszystko śmietaną wymieszaną z koncentratem pomidorowym. Wszystko posypać rozmrożonym zielonym groszkiem i startym żółtym serem. Zapiekać 20 minut w 200 st C. Podawać od razu po przygotowaniu.

Komentarze

Podobne przepisy