Smaczna i sycąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem dyni, papryki i kurczaka. ‘Dosmaczona’ czerwonym pesto.
Składniki:
250 g makaronu
200 g dyni Hokkaido
1 czerwona papryka
1 czerwona cebula
1 duża pierś kurczaka
2 łyżki oleju (zalewy) z suszonych pomidorów
2 czubate łyżeczki pesto czerwonego
100 ml śmietanki 30%
100 ml mleka
100 g sera żółtego
Sól i pieprz do smaku
Zapiekanka makaronowa z dynią i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Na osolony wrzątek wrzucić makaron, dodać pokrojoną w kostkę dynię. gotować aż makaron będzie al dente (u mnie około 5 minut). Odcedzić.
Paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię. Dodać olej z pomidorów. Przesmażyć.
Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię do warzyw. Smażyć aż straci kolor surowego mięsa.
Wlać śmietankę i mleko, doprawić pesto, solą i pieprzem. Można dodać także ulubionych ziół, oregano, bazylii lub mieszanki prowansalskiej. Całość gotować 3 minuty.
Wrzucić odcedzony makaron z dynią. Zamieszać. Posypać żółtym serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekać 30 minut.
Użyłam patelni z odczepianą rączką. Jeśli nie posiadacie takiej należy makaron z sosem przełożyć do naczynia żaroodpornego i posypać serem.
Komentarze