Zapiekanka makaronowa z boczkiem i warzywami

4.5 (142 ocen)

Zapiekanka jest bardzo smaczna i do tego baaardzo syta. Nawet mój niejadek zjadł całą porcję.Polecam :-)

Składniki:

  • 400g makaronu świderki (fusilli - Malma)
    1 mała cukinia
    1 mała papryka czerwona
    5 dużych pieczarek
    1 mała cebula
    200g żółtego sera (u mnie gouda)
    200g boczku parzonego
    natka pietruszki drobno posiekana
    olej rzepakowy
    3 kurze jajka
    Przyprawy wg.uznania:
    sól morska,pieprz ,płatki suszone chili
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka makaronowa z boczkiem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówką na opakowaniu/odstawiamy.
    Wszystkie warzywa myjemy,osuszamy. Ser ścieramy na tarce o większych oczkach.
    Pieczarki kroimy w plasterki,cukinię,paprykę,boczek i cebulę kroimy w kostkę
  • 2. Na patelni rozgrzewamy odrobine oleju i wrzucamy wszystkie warzywa i boczek.Doprawiamy solą,pieprzem i płatkami chili.Smażymy od czasu do czasu mieszając do odparowania płynu/odstawiamy.
  • 3. Jajka wbijamy do miski,dodajemy ser żółty (troche zostawiamy sobie do posypania na wierzch) i mieszamy.
  • 4. Ugotowany makaron przekładamy do garnka,dodajemy warzywa z patelni i jajka z serem.Mieszamy całość i jeszcze ewentualnie sobie doprawiamy.
  • 5. Wymieszaną całość przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Wierzch posypujemy serem i natką pietruszki. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w 180*C przez 30 minut.Po tym czasie odkrywamy i jeszcze chwilkę zapiekamy i gotowe...
    Podajemy z ulubionymi dodatkami :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Cukinia Makaron Papryka Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować