Zapiekanka makaronowa z boczkiem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówką na opakowaniu/odstawiamy.
Wszystkie warzywa myjemy,osuszamy. Ser ścieramy na tarce o większych oczkach.
Pieczarki kroimy w plasterki,cukinię,paprykę,boczek i cebulę kroimy w kostkę
2.Na patelni rozgrzewamy odrobine oleju i wrzucamy wszystkie warzywa i boczek.Doprawiamy solą,pieprzem i płatkami chili.Smażymy od czasu do czasu mieszając do odparowania płynu/odstawiamy.
3.Jajka wbijamy do miski,dodajemy ser żółty (troche zostawiamy sobie do posypania na wierzch) i mieszamy.
4.Ugotowany makaron przekładamy do garnka,dodajemy warzywa z patelni i jajka z serem.Mieszamy całość i jeszcze ewentualnie sobie doprawiamy.
5.Wymieszaną całość przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Wierzch posypujemy serem i natką pietruszki. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w 180*C przez 30 minut.Po tym czasie odkrywamy i jeszcze chwilkę zapiekamy i gotowe...
Podajemy z ulubionymi dodatkami :)
Komentarze