Zapiekanka makaronowa warzywno-pieczarkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy w osolonej wodzie , odcedzamy. Pieczarki obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, podsmażamy na rozgrzanym maśle, doprawiamy przyprawami. Wędlinę i ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pora kroimy w plastry, sparzamy wrzątkiem na 5 min, odsączamy. Majonez mieszamy ze śmietaną, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i majerankiem.
Na dnie naczynia żaroodpornego układamy połowę makaronu, smarujemy połową sosu, posypujemy wędliną, układamy pieczarki, resztę makaronu, polewamy pozostałym sosem oraz serem, na wierzchu układamy pora i pomidora pokrojonego w kostkę. Zapiekamy 25 min w 180 stopniach.
Komentarze