Zapiekanka makaronowa warzywno-pieczarkowa

0 (0 ocen)

z sosem czosnkowym

Składniki:

  • 250 g makaronu penne,
    30 dag pieczarek,
    20 dag wędliny drobiowej,
    15 dag żółtego sera,
    1 mały por,
    1 duży pomidor

    Sos:
    1/2 szkl. śmietany 12%,
    3 łyżki majonezu,
    sól, pieprz,
    majeranek, papryka słodka, 1 ząbek czosnku,
    1 łyżki masła

Zapiekanka makaronowa warzywno-pieczarkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie , odcedzamy. Pieczarki obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, podsmażamy na rozgrzanym maśle, doprawiamy przyprawami. Wędlinę i ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pora kroimy w plastry, sparzamy wrzątkiem na 5 min, odsączamy. Majonez mieszamy ze śmietaną, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i majerankiem.

    Na dnie naczynia żaroodpornego układamy połowę makaronu, smarujemy połową sosu, posypujemy wędliną, układamy pieczarki, resztę makaronu, polewamy pozostałym sosem oraz serem, na wierzchu układamy pora i pomidora pokrojonego w kostkę. Zapiekamy 25 min w 180 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy