Zapiekanka makaronowa w papryce

4 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min

Pomysł na tą zapiekankę wpadł mi do głowy nagle. Miałam ochotę na zapiekankę na obiad, ale chciałam, żeby była ona inne niż wszystkie. Postanowiłam wykorzystać połówki papryki w roli "naczynek", które... można zjeść. Uśmiechy i zadowolenie na twarzach domowników gwarantowane!

  • 60 min

Składniki:

  • - 2 strąki czerwonej papryki.
    - 1,5 szklanki makaronu pełnoziarnistego świderki,
    - 1/2 brokułu (ok. 20 dag),
    - 1/2 cukinii,
    - ząbek czosnku,
    - 10 dag tofu,
    - 5 dag startego, żółtego sera,
    - filiżanka wywaru warzywnego,
    - 2 łyżki śmietany 12 %,
    - łyżka oleju + do nasmarowania naczynia,
    - suszone oregano,
    - słodka i ostra mielona papryka,
    - szczypta cukru,
    - sól, pieprz.
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Faszerowane Zapiekanki

Zapiekanka makaronowa w papryce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowywanie papryk 1. Papryki myjemy, przecinamy na pół, usuwamy ogonki i nasionka.
  • 2. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente, według przepisu na opakowaniu.
    Brokuł myjemy, dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonej wodzie ze szczyptą cukru al dente (ok. 6-8 minut), a następnie osączamy i przelewamy zimną wodą, dokładnie odsączamy.
    Cukinię myjemy, osuszamy, kroimy w drobną kostkę. Tofu kroimy w kostkę o boku 1 cm. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę.

    W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy cukinię i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, podlewamy 1-2 łyżki wody, oprószamy słodką i ostrą papryką, solą oraz pieprzem. Smażymy 5 minut, na minutę przed końcem smażenia dodajemy tofu, mieszamy.
  • Doprawianie zapiekanki 3. W dużej misce połącz ze sobą ugotowany i osączony makaron, różyczki brokułu oraz cukinię z tofu.
    Dodajemy 2 łyżki śmietany, oregano i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
  • Napełnianie papryk 4. Przygotowanym farszem napełniamy połówki papryki (z górką), posypujemy tartym, żółtym serem i układamy w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym.
  • 5. Papryki podlewamy wywarem jarzynowym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 30-35 minut (ser powinien się apetycznie stopić, a papryka zmięknąć - jednak musi zostać al dente).
    Zapiekanki w paprykach podajemy na liściach sałaty i np. z sosem jogurtowym.

    Zapiekanka w papryce to jedna z tych potraw, która zaskoczy wszystkich, bez względu na to, czy preferują oni kuchnię pełną warzyw, czy dania mięsne.
    Sprawdzi się ona nie tylko na co dzień, ale także na większe okazje, bo jest niezwykle dekoracyjna.

Porady

Do przygotowania tej zapiekanki można wykorzystać makaron, który został z obiadu, z poprzedniego dnia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PRZEPIS DNIA Czwartek 24.07.2014r. http://www.przyslijprzepis.pl/forum/topic/guid/1997482?page=39

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować