Zapiekanka makaronowa

4.5 (142 ocen)

Zapiekanka, polana dwoma sosami. Bardzo pikantna i wyrazista w smaku.

Składniki:

  • Składniki:
    -400g makaronu spaghetti,
    -200g makaronu świderki,
    -600g kiełbasy,
    -puszka kukurydzy,
    -2 ogórki kiszone,
    -3 cebule,
    -1 ząbek czosnku.

    Sos I:
    -2 jajka,
    -pół szklanki mleka,
    -100g sera żółtego,
    -pieprz,
    -przyprawa uniwersalna,
    -czosnek granulowany.

    Sos II:
    -3 duże łyżki koncentratu pomidorowego,
    -5 łyżek ketchupu,
    -papryka ostra sproszkowana,
    -pieprz,
    -1/3 szkl. wody.

Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Sosy

Zapiekanka makaronowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obydwa makarony gotujemy al. dente. (tak jak na opakowaniu). Kiełbasę kroimy w talarki. Ogórki kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, szklimy razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Kukurydzę odcedzamy.
    Ważne jest by po ugotowaniu przelać makaron gorącą wodą, gdyż wtedy spłuczemy otoczkę na makaronie jaka się wytworzyła podczas gotowania i nie będzie się kleił.
    Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i przekładamy do naczynia.
  • 2. Sos I:
    Jajka dezynfekujemy, rozbijamy i mieszamy z mlekiem. dodajemy czosnek granulowany, przyprawa uniwersalna i pieprz. Mieszamy. Dodajemy starty na drobnych oczkach ser. Ponownie mieszamy.
    Zalewamy nasze składniki sosem i pieczemy około 20 minut.
  • 3. Sos II:
    koncentrat, ketchup, wodę i przyprawy mieszamy ze sobą. Następnie po 20 minutach wyjmujemy zapiekankę i polewamy drugim sosem. Zapiekamy kolejne 10 minut.
    Smacznego. :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Kiełbasa Kukurydza Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować