Zapiekanka makaronowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować w wodzie z dodatkiem soli i masła.
Cebulę zeszklić i dodać wędlinkę razem przesmażyć.
Połączyć razem wędlinę z cebulką z warzywami, makaronem i serem.
Przełożyć do formy natłuszczonej masłem.
1 szklanki śmietany 30% zmiksować z 2 żółtkami. doprawić kucharkiem, pieprzem oraz szczyptą bazylii i szczyptą oregano.
Powinna być dobrze doprawiona.
Zalać potrawę w formie i zapiec.
Ja wstawiłam do zimnego piekarnika więc ustawiłam na 1 godzinkę na 180 stopni.
Pod koniec można jeszcze posypać wierzch startym serem ale nie jest to konieczne.
Po upieczeniu posypać posiekanym szczypiorkiem.
Zapiekanka również bardzo smakuje gdy dodamy pieczonego mięsa z udek kurczaka
Komentarze