ZAPIEKANKA MAKARONOWA

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

bardzo smaczna zapiekanka

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 270 gram makaronu świderki
    2 szczypty soli
    1 łyżka masła
    1 duża cebula pokrojona w kostkę
    30 dag pieczonej wędliny swojskiej pokrojonej w kostkę
    1 słoik mieszanki warzywnej marchewki z groszkiem Pudliszki masa netto 500 gram
    20 dag sera żółtego Gouda pokrojonego w małą kosteczkę .
    Posiekany szczypiorek
    1 szklanka smietany30%+ 2 żółtka+ szczypta oregano, bazylii, Kucharek i pierz do smaku

Zapiekanka makaronowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować w wodzie z dodatkiem soli i masła.
    Cebulę zeszklić i dodać wędlinkę razem przesmażyć.
    Połączyć razem wędlinę z cebulką z warzywami, makaronem i serem.
    Przełożyć do formy natłuszczonej masłem.
    1 szklanki śmietany 30% zmiksować z 2 żółtkami. doprawić kucharkiem, pieprzem oraz szczyptą bazylii i szczyptą oregano.
    Powinna być dobrze doprawiona.
    Zalać potrawę w formie i zapiec.
    Ja wstawiłam do zimnego piekarnika więc ustawiłam na 1 godzinkę na 180 stopni.
    Pod koniec można jeszcze posypać wierzch startym serem ale nie jest to konieczne.
    Po upieczeniu posypać posiekanym szczypiorkiem.
    Zapiekanka również bardzo smakuje gdy dodamy pieczonego mięsa z udek kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy