Zapiekanka makaronowa

0 (0 ocen)

Dla wszystkich miłośników makaronów, pyszna i łatwa zapiekanka

Składniki:

  • - 200 g makaronu kokardki
    - 100 g szynki
    - 1 cebula
    - salami
    - 200g tartej mozzarelli
    - ser parmezan
    - ok. 200 ml przecieru pomidorowego
    - sól
    - pieprz
    - oregano
    - bazylia
    - oliwa z oliwek

Zapiekanka makaronowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente w posolonej wodzie. Szynkę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie razem z pokrojoną cebulą. Przecier pomidorowy doprawiamy solą, pieprzem, oregano, bazylią i mieszamy z makaronem. Dodajemy podsmażoną szynkę z cebulą i ¾ sera mozzarella. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do naczyń, w których będziemy zapiekać. Górę posypujemy pozostałą mozzarellą, układamy kilka plasterków salami i posypujemy wierzch parmezanem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni ok. 20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy