Zapiekanka makaronowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kiełbasę pokroić w półplasterki i podsmażyć na patelni. Cebulę obrać, pokroić w piórka i wsypać do kiełbasy. Czosnek obrać, drobno posiekać i dodać do kiełbasy. Wszystko razem chwilę smażyć.
2.Makaron ugotować w osolonej wodzie i po odcedzeniu dodać do podsmażonej kiełbasy z cebulą. Doprawić solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Wszystko wymieszać i chwilę podsmażać.
3.Tak przygotowany, podsmażony makaron z kiełbasą i cebulą, przełożyć do naczynia żaroodpornego.
4.Przygotować sos beszamelowy.
Na patelni rozpuścić masło, wsypać mąkę i chwilkę podsmażyć, a następnie wlać mleko i szybko mieszać, aby nie powstały grudki.
Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
5.Gotowym sosem zalać zapiekankę w naczyniu żaroodpornym.
Piec w temp. 180 st przez 20 min.
6.Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Zapiekankę wyjąć z piekarnika i posypać ją serem, a następnie włożyć jeszcze na chwilkę do piekarnika aby ser się roztopił.
7.Gotową zapiekankę podawać z ketchupem lub sosem czosnkowym.
Komentarze