Zapiekanka makaronowa

0 (0 ocen)

Smaczna i szybka zapiekanka, polecam :-)

Składniki:

  • 10 dag makaronu
    10 dag sera żółtego
    2 szt kiełbasy śląskiej
    1 szt cebula
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1/2 łyżeczki ostrej papryki
    gałka muszkatołowa mielona do smaku
    pieprz pieprz do smaku
    sól do smaku
    2 łyżka masło
    2 łyżka mąka
    2 szkl mleko

Zapiekanka makaronowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kiełbasę pokroić w półplasterki i podsmażyć na patelni. Cebulę obrać, pokroić w piórka i wsypać do kiełbasy. Czosnek obrać, drobno posiekać i dodać do kiełbasy. Wszystko razem chwilę smażyć.
  • 2. Makaron ugotować w osolonej wodzie i po odcedzeniu dodać do podsmażonej kiełbasy z cebulą. Doprawić solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Wszystko wymieszać i chwilę podsmażać.
  • 3. Tak przygotowany, podsmażony makaron z kiełbasą i cebulą, przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  • 4. Przygotować sos beszamelowy.
    Na patelni rozpuścić masło, wsypać mąkę i chwilkę podsmażyć, a następnie wlać mleko i szybko mieszać, aby nie powstały grudki.
    Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
  • 5. Gotowym sosem zalać zapiekankę w naczyniu żaroodpornym.
    Piec w temp. 180 st przez 20 min.
  • 6. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    Zapiekankę wyjąć z piekarnika i posypać ją serem, a następnie włożyć jeszcze na chwilkę do piekarnika aby ser się roztopił.
  • 7. Gotową zapiekankę podawać z ketchupem lub sosem czosnkowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy