Zapiekanka leśnika

0 (0 ocen)

  • 50 min

Bardzo smaczna zarówno na gorąco jak i na zimno :)

  • 50 min

Składniki:

  • 3-4 cebule,
    40 dag ziemniaków,
    30 dag leśnych grzybów lub pieczarek,
    szklanka gęstej słodkiej śmietany,
    2 jaja,
    20 dag startego żółtego sera,
    2 łyżki oleju,
    1 łyżka masła,
    1 łyżka vegety,
    gałka muszkatołowa,
    1 łyżeczka słodkiej papryki,
    0,5 łyżeczki ostrej papryki,
    pieprz,
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka leśnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Obrane ziemniaki pokroić w ósemki i włożyć do wrzącej wody z dodatkiem vegety, gotować przez 6-8 min, a następnie odcedzić na sicie. Grzyby usmażyć na oleju z odrobiną pieprzu. Żółty ser zetrzeć i wymieszać z papryką słodką i ostrą. W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem ułożyć wymieszane składniki, posypać żółtym serem, polać śmietaną roztrzepaną z jajkami i doprawioną solą i gałką muszkatołową. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 200 stopni, aż wierzch się zetnie i lekko zarumieni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Grzyby Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować