Zapiekanka Karin

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Zapiekanka ma wspaniały słodko-kwaśny smak. Dawno temu moja mama dostała przepis na nią od kuzynki z Niemiec (stąd jej nazwa).

Składniki:

  • ● ok. 2 kg ziemniaki
    ● 1/2 kg chudej wieprzowiny lub wołowiny
    ● 1/2 kg cebuli
    ● 1/2 kg kiszonej kapusty
    ● 3 jaja
    ● puszka ananasa w kostkach
    ● duży kubek kwaśnej lub słodkiej śmietany (wg gustu) od rolnika lub o dużej zawartości tłuszczu
    ● sól
    ● biały pieprz
    ● olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka karin - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach,
    studzimy i obieramy
    (ziemniaki stygnące pod przykryciem
    lub z lekko uchyloną
    pokrywką nie odparują za mocno
    i nie będą się rozsypywały).
  • 2. Cebulę kroimy w grubą kostkę
    i szklimy na oleju.
  • 3. Mięso kroimy w kostkę, smażymy
    z cebulą, a gdy ostygnie,
    wbijamy jajka. Doprawiamy solą
    i pieprzem. Mieszamy.
  • 4. Kapustę łączymy z ananasem
    i dusimy ok. 30 minut, aż
    płyn prawie zupełnie odparuje.
  • Zapiekanka Karin 5. Przestudzone składniki przekładamy
    do kamionkowej formy
    lub naczynia żaroodpornego.
    Na lekko polanym olejem dnie
    układamy grubsze talarki ziemniaków,
    mięso z cebulą i kapustę
    z ananasem. Zapiekamy
    ok. 40 minut w temp. 200 °C.
    W połowie pieczenia zapiekankę
    polewamy śmietaną.

Porady

● Najlepsza jest kapusta kiszona w domu. Kupioną w sklepie trzeba wcześniej kilkakrotnie wypłukać i odcisnąć. ● Zapiekanka odgrzewana również świetnie smakuje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_02-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować