To pomysł na szybki i smaczny obiad. Taki jest właśnie urok zapiekanek-powstają szybko i szybko znikają:). Tak też stało się z tą - to znak, że wszystkim smakowała:).
Składniki:
Składniki:
• 200 g makaronu ( u mnie kolorowy –kolanka),
• 200g wędliny w kawałku,
• 1 cebula,
• 1 czerwona papryka,
• 1 żółta papryka,
• 0,5 szklanki kukurydzy,
• 120 g sera żółtego,
• Świeżę liście bazylii do dekoracji,
• 0,5 kalafiora,
• Olej do smażenia,
• Świeżo mielony czarny pieprz ,
• Sól,
• Suszona bazylia do smaku,
• Tłuszcz do wysmarowania naczynia
Zapiekanka-kalafiorowe wzgórze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Rumienimy na oleju. Między czasie kroimy w kostkę wędlinę i dokładamy do cebuli.
2.Chwilkę smażymy razem i dokładamy pokrojone w kostkę papryki. Całość smażymy, aż papryka zmięknie i doprawiamy do smaku.
3.Kalafior gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy.
4.Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dzielimy na połowę.
Makaron, łączymy z połową sera, kukurydzą oraz przysmażonymi paprykami z wędliną. Dokładnie mieszamy i doprawiamy .
Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Na jego dno wykładamy wymieszane składniki.
5.Na wierzchu układamy różyczki kalafiora, tworząc tytułowe „wzgórze”. Całość wstawiamy do piekarnika na około 15-20 minut, by ser w środku się rozpuścił. Przed końcem całość posypujemy drugą połową sera. Zapiekanka jest gotowa gdy ten się rozpuści. Przed podaniem posypujemy ją pokrojoną bazylią.
Komentarze