Zapiekanka kalafiorowa z faszerowanymi pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku zagotować 2,5 l. wody,przyprawić przyprawami do smaku,włożyć 3 pokrojone ząbki czosnku,wlać sok z cytryny,odlać 3/4 l. wywaru do ugotowania pieczarek.Do pozostałego wywaru włożyć podzielony na różyczki kalafior,oczyszczoną i umytą marchew i gotować na wolnym ogniu do miękkości około 20 min.
2.Do odlanego wywaru włożyć oczyszczone i umyte kapelusze pieczarek i gotować na wolnym ogniu około 10 min.,pieczarki wyjąć a wywar zachować do przygotowania pysznej zupy do popicia
3.Warzywa wyjąć z wywaru,marchew pokroić w talarki.
.Przygotować farsz.Ogonki pieczarek,filet z kurczaka i 2 ząbki czosnku pokroić w kostkę i przesmażyć na rozgrzanym oleju do czasu odparowania wody,przyprawić do smaku,wsypać 1 łyżkę posiekanej bazylii,wymieszać,zdjąć z patelni i przestudzić.
4..Na powstałym oleju krótko przesmażyć z dwóch stron ugotowane kapelusze pieczarek,zdjąć z patelni .
5.Pozostały olej ze smażenia wlać do wywaru z gotowania pieczarek.Odlać 1/4 szklanki wywaru do przygotowania sosu.Pozostały wywar zagęścić mąką rozprowadzoną w zimnej wodzie,wlać śmietanę,ewentualnie przyprawić do smaku,włożyć drobno pokrojoną jedną marchew,wsypać posiekaną bazylię,zagotować i podawać jako dodatek do zapiekanki.
7.Wszystkie składniki sosu wymieszać z zalać zapiekankę.
Całość posypać pozostałym rozdrobnionym serem,wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C i zapiekać 20 min.
8.Taki zestaw produktów gwarantuje super potrawę nawet jako samodzielne danie.
9.Gotowe danie podzielić na porcje,ułożyć na talerzu i podawać z zupą do popicia ugotowaną z wywaru warzywno pieczarkowego.
SMACZNEGO
Porady
Kalafior,pieczarki i farsz można przygotować dzień wcześniej.
Komentarze