ZAPIEKANKA KALAFIOROWA Z FASZEROWANYMI PIECZARKAMI

0 (0 ocen)

Zapewniam,że taki zestaw zapiekanka plus zupka zachwyci każdego,gdyż jest smaczna,aromatyczna i zdrowa.

Składniki:


  • 1 kalafior
    8 dużych pieczarek
    1/2 filetu z kurczaka
    5 ząbków czosnku
    4 marchwie
    3 łyżki posiekanych listków bazylii
    15 dkg. żółtego sera
    3 łyżki słodkiej śmietany 18%
    3 łyżki oleju
    3 łyżki soku z cytryny
    2 jajka

    sól,pieprz,przyprawa uniwersalna,mąka do zagęszczenia

    SOS

    1/4 szk. wywaru z gotowania pieczarek
    2 jajka
    3 łyżki rozdrobnionego sera
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka kalafiorowa z faszerowanymi pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka kalafiorowa z faszerowanymi pieczarkami 1. W garnku zagotować 2,5 l. wody,przyprawić przyprawami do smaku,włożyć 3 pokrojone ząbki czosnku,wlać sok z cytryny,odlać 3/4 l. wywaru do ugotowania pieczarek.Do pozostałego wywaru włożyć podzielony na różyczki kalafior,oczyszczoną i umytą marchew i gotować na wolnym ogniu do miękkości około 20 min.
  • Zapiekanka kalafiorowa z faszerowanymi pieczarkami 2. Do odlanego wywaru włożyć oczyszczone i umyte kapelusze pieczarek i gotować na wolnym ogniu około 10 min.,pieczarki wyjąć a wywar zachować do przygotowania pysznej zupy do popicia
  • zapiekanka kalafiorowa z faszerowanymi pieczarkami 3. Warzywa wyjąć z wywaru,marchew pokroić w talarki.
    .Przygotować farsz.Ogonki pieczarek,filet z kurczaka i 2 ząbki czosnku pokroić w kostkę i przesmażyć na rozgrzanym oleju do czasu odparowania wody,przyprawić do smaku,wsypać 1 łyżkę posiekanej bazylii,wymieszać,zdjąć z patelni i przestudzić.
  • zapiekanka kalafiorowa z faszerowanymi pieczarkami 4. .Na powstałym oleju krótko przesmażyć z dwóch stron ugotowane kapelusze pieczarek,zdjąć z patelni .
  • zapiekanka kalafiorowa z faszerowanymi pieczarkami 5. Pozostały olej ze smażenia wlać do wywaru z gotowania pieczarek.Odlać 1/4 szklanki wywaru do przygotowania sosu.Pozostały wywar zagęścić mąką rozprowadzoną w zimnej wodzie,wlać śmietanę,ewentualnie przyprawić do smaku,włożyć drobno pokrojoną jedną marchew,wsypać posiekaną bazylię,zagotować i podawać jako dodatek do zapiekanki.
  • zapiekanka kalafiorowa z faszerowanymi pieczarkami 6. Kapelusze pieczarek napełnić farszem.W naczyniu żaroodpornym wyłożyć kalafior,poukładać plasterki marchwi,posypać posiekaną bazylią.Na warstwie tej ułożyć nafaszerowane pieczarki,pozostały farsz rozłożyć na warzywach.
  • zapiekanka kalafiorowa z faszerowanymi pieczarkami 7. Wszystkie składniki sosu wymieszać z zalać zapiekankę.
    Całość posypać pozostałym rozdrobnionym serem,wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C i zapiekać 20 min.
  • zapiekanka kalafiorowa z faszerowanymi pieczarkami 8. Taki zestaw produktów gwarantuje super potrawę nawet jako samodzielne danie.
  • zapiekanka kalafiorowa z faszerowanymi pieczarkami 9. Gotowe danie podzielić na porcje,ułożyć na talerzu i podawać z zupą do popicia ugotowaną z wywaru warzywno pieczarkowego.

    SMACZNEGO

Porady

Kalafior,pieczarki i farsz można przygotować dzień wcześniej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować