Zapiekanka wspaniale smakuje gdy jest sezon na kalafior
30 min
Składniki:
1 kalafior – podgotować go aby był miękki
500 g dowolnego mięsa mielonego- podsmażyć je na oleju z dodatkiem łyżeczki papryki słodkiej w proszku i przyprawy do gyrosa
1 puszka fasoli czerwonej
1 por – pokroić w paski i podsmażyć na patelni aby był lekko miękki
3-4 marchewki – zetrzeć na jarzynówce i podsmażyć lekko na patelni
ok 250 g startego sera żółtego
SOS BESZAMELOWY
40 g margaryny
40 g mąki
2 szk. mleka
Sól, pieprz do smaku oraz bazylia i oregano suszone
Zapiekanka kalafiorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sos beszamelowy
Margarynę rozpuścić, dodać mąkę. Chwilę smażyć, uważając aby mąka się nie przyrumieniła. Sos rozprowadzić zimnym mlekiem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i bazylią i oregano. Gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje.
2.Oliwą nasmarować żaroodporne naczynie i układać w nim warstwami kawałki kalafiora, połowę mięsa mielonego, por, marchew, fasolę, drugą cześć mięsa i resztę kalafiora. Zalać sosem beszamelowym i posypać startym serem.
Zapiekać 30 min w 180 st. C
Porady
Do zapiekanki można dodawć także inne warzywa jak groszek, kukurydza, pomidory.
Komentarze