Pyszna zapiekanka z grzybkami, ziemniaczkami i koperkiem
50 min
Składniki:
ziemniaki 40 dag
grzyby leśne 30 dag
koperek 1 pęczek
dymka 2 sztuki
sól do smaku
pieprz do smaku
jajka 2 sztuki
masło 2 łyżki
mleko 1,5 szklanki
mąka 1,5 łyżki
imbir do smaku
Zapiekanka grzybowa z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzybki oczyścić i ugotować w osolonej wodzie, wycedzić, wystudzić można pokroić na mniejsze kawałki.
Koperek posiekać. Masło rozpuścić w rondlu i wsypać mąkę, zamieszać i wlać mleko, do smaku dodać imbir sól i pieprz wsypać koper, wymieszać i zagotować. Dodać roztrzepane jajka i wymieszać.
Do sosu dodać grzybki, wymieszać.
Sos z grzybkami wylać do naczynia żaroodpornego i ułożyć ugotowane na pół twardo ziemniaki pokrojone w talarki.
Całość piec około 30-40 minut w temp. 180 stopni, tak aby ziemniaki zmiękły a sos się ściął.
Można posypać koperkiem.
Porady
Zamiast świeżych grzybków można również użyć mrożonych
Komentarze