Zapiekanka grzybowa z ziemniakami

0 (0 ocen)

  • 50 min

Pyszna zapiekanka z grzybkami, ziemniaczkami i koperkiem

  • 50 min

Składniki:

  • ziemniaki 40 dag
    grzyby leśne 30 dag
    koperek 1 pęczek
    dymka 2 sztuki
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    jajka 2 sztuki
    masło 2 łyżki
    mleko 1,5 szklanki
    mąka 1,5 łyżki
    imbir do smaku

Zapiekanka grzybowa z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzybki oczyścić i ugotować w osolonej wodzie, wycedzić, wystudzić można pokroić na mniejsze kawałki.

    Koperek posiekać. Masło rozpuścić w rondlu i wsypać mąkę, zamieszać i wlać mleko, do smaku dodać imbir sól i pieprz wsypać koper, wymieszać i zagotować. Dodać roztrzepane jajka i wymieszać.
    Do sosu dodać grzybki, wymieszać.

    Sos z grzybkami wylać do naczynia żaroodpornego i ułożyć ugotowane na pół twardo ziemniaki pokrojone w talarki.

    Całość piec około 30-40 minut w temp. 180 stopni, tak aby ziemniaki zmiękły a sos się ściął.

    Można posypać koperkiem.

Porady

Zamiast świeżych grzybków można również użyć mrożonych

Komentarze

Podobne przepisy