Zapiekanka gryczana

0 (0 ocen)

  • 55 min

Zapiekanka idealna na każdą okazję. Szybka i łatwa w przygotowaniu. Często robię ją w wersji z mięskiem. Tutaj wersja jarska idealna na post

  • 55 min

Składniki:

  • - 2 torebki kaszy gryczanej
    - 0,75 kg pieczarek
    - 1 duża cebula
    - 1 szklanka śmietany 12 lub 18%
    - jajko
    - 2 pomidory
    - 30 dag sera żółtego
    - sól
    - pieprz
    - masło
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Zapiekanki Ser

Zapiekanka gryczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka gryczana 1. Piekarnik nagrzewamy na 180-200 st.C
    Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odsączamy i wykładamy do miski.
    Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w paski. Cebulę obieramy i kroimy w krążki.
    Na łyżce masła szklimy cebulkę, dodajemy pieczarki. Pod koniec smażenia doprawiamy solą i pieprzem. Odsączamy na sitku. Dodajemy do kaszy i delikatnie mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. przekładamy kaszę z pieczarkami.
    Pomidory myjemy, kroimy w krążki i układamy na wierzchu potrawy.
    Śmietanę i jajko doprawiamy solą i pieprzem-mieszamy. Gotowym sosem polewamy potrawę. Ser ścieramy na tarce i posypujemy wierzch zapiekanki.
    Zapiekankę pieczemy w piekarniku ok.20-25minut.
    Smacznego:)

Porady

Do zapiekanki można dodać podsmażoną na łyżce oleju jedną podwójną pierś z kurczaka opruszoną przyprawą do gyrosa, solą,pieprzem. Pierś wymieszać z kaszą i pieczarkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.5 (187 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Zapiekanka gryczana z pieczarkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
image-0k74t1b

To może cię zainteresować