Zapiekanka francuska

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Przepis przywiozłam z wojaży po Szwajcarii.

Składniki:

  • ● 50 dag mielonego mięsa wołowego
    ● garść rodzynek
    ● op. purée ziemniaczanego
    ● 10 dag startego ostrego żółtego sera
    ● cebula
    ● 2-3 łyżki bułki tartej
    ● przyprawy: sól, tymianek, pieprz, czosnek granulowany, gałka muszkatołowa
    ● 5 dag masła
    ● oliwa

Zapiekanka francuska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy, siekamy
    i szklimy na oliwie. Dodajemy
    mięso. Podsmażamy.
    Doprawiamy solą, tymiankiem, pieprzem i czosnkiem.
    Smażymy ok. 15 minut
    na małym ogniu. Dodajemy
    rodzynki. Przekładamy do naczynia
    żaroodpornego.
  • 2. Purée przygotowujemy
    według przepisu na opakowaniu.
    Wykładamy na mięso.
    Rozkładamy pokrojone
    w kawałki masło. Oprószamy
    solą, pieprzem i gałką.
    Posypujemy serem wymieszanym
    z bułką tartą. Pieczemy
    ok. 35 minut w temperaturze
    ok. 190 °C.

Notka redakcyjna

PPWS_03-2011

Komentarze

Podobne przepisy