Zapiekanka fasolowa

0 (0 ocen)

  • 40 min

Jaka fasolka szparagowa najlepsza ? Wiadomo, z masłem i bułką tartą. Ale warto czasami przyrządzić ją inaczej. Proponujemy przepis na zapiekankę fasolową.

  • 40 min

Składniki:

  • 400 g zielonej fasolki szparagowej
    400 g żółtej fasolki szparagowej
    100 g wędzonego, przerośniętego boczku
    4 łyżki bulionu mięsnego
    40 g masła
    200 g sera gouda
    2 pomidory
    sól
    pieprz świeżo zmielony
    1 łyżeczka suszonego cząbru
    masło do formy

Zapiekanka fasolowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka fasolowa 1. Fasolkę opukałem, odciąłem końcówki, osączyłem na durszlaku a następnie pokroiłem na kilkucentymetrowe kawałki.
    Cebule obrałem i razem z boczkiem pokroiłem w drobna kostkę. Boczek podsmażyłem na patelni bez dodatku tłuszczu, dodałem cebulę i stale mieszając, lekko zeszkliłem na wytopionym z boczku tłuszczu. Dodałem fasolę i bulion. Dusiłem na niewielkim ogniu przez
    Około 15 minut, po czym przyprawiłem do smaku solą, pieprzem i cząbrem. Nieco przestudziłem. Żaroodporną formę wysmarowałem masłem. Na tarce starłem ser, wymieszałem ze składnikami na patelni i przełożyłem całość do formy.
    Pomidory umyłem, pokroiłem na ćwiartki, usunąłem pestki. Tak przygotowane pomidory pokroiłem w cienkie paski i rozłożyłem na zapiekance. Całość posypałem delikatnie solą i pieprzem. Ułożyłem na wierzchu cieniutkie płatki pozostałego masła i wstawiłem do piekarnika na około 10 minut rozgrzanego do 200 stopni C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy