Zapiekanka Eli

0 (0 ocen)

  • 30 min

Tą zapiekankę przyrządzam gdy nie mam za wiele czasu na gotowanie. Moi bliscy zjadają zapiekankę tak szybko jak ja szybko ją robię. Jest prosta w przygotowaniu i smaczna.

  • 30 min

Składniki:

  • 1kg ziemniaków
    6 średnich marchewek
    3 cebule
    20dag boczku (lub mielonki z puszki)
    sól
    pieprz
    łyżka smalcu

Zapiekanka eli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Smarowanie smalcem 1. Obraną marchewkę, ziemniaki i cebulę obieram i kroję w plastry. Na dno garnka rozsmarowuję smalec, układam kolejno ziemniaki, marchew oraz cebulę.
  • Warstwy z warzyw i mielonki. 2. Przyprawiam i kładę pokrojoną mielonkę lub boczek . Następnie układam następne warstwy i przyprawiam. Na koniec przykrywam wszystko warstwą ziemniaków. Duszę pod przykryciem aż pierwsza warstwa będzie miękka.
  • Dekoruję zieloną pietruszką. 3. Gotową zapiekankę dekoruję zieloną pietruszką.

Porady

Jeżeli poczujesz, że zapiekanka przypala się dolej troszkę wody.

Komentarze

Podobne przepisy