" Zapiekanka dyniowa z ryżem w kremowym sosie "

4.5 (199 ocen)

  • 15 min

Pyszna zapiekanka ryżowo - dyniowa z gęstym kremowym sosem i zapiekanym serem.

  • 15 min

Składniki:

  • - dynia - 0,5 kg
    - ryż - 10 dag
    - cebula - 2 szt.
    - jajka - 1 szt.
    - żółty ser - 10 dag
    - olej - 1 łyżka
    - sos sojowy - 1 łyżeczka
    - chili - szczypta
    - natka pietruszki - pęczek
    - masło - 1 łyżka
    - mąka - 1 łyżka
    - bulion warzywny - 0,5 szklanki
    - przecież pomidorowy - 0,5 szklanki
    - śmietana 18 % - 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

" zapiekanka dyniowa z ryżem w kremowym sosie " - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy na sypko.
    Odcedzamy.

    Dynię obieramy.
    Trzemy na tarce na grubych oczkach.
    Solimy.

    Mieszamy z ryżem , sosem sojowym , jajkiem i usmażoną na złoto drobno posiekaną cebulą.
    Doprawiamy szczyptą chili.

    Masę wkładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego lub formy na keks
    ( ja robiłam w silikonowej keksówce ).
    Wyrównujemy powierzchnię.

    Z mąki , masła robimy zasmażkę.

    Rozprowadzamy ją bulionem.

    Dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy ciągle mieszając.

    Dodajemy śmietanę.

    Doprawiamy solą , pieprzem i cukrem.

    Sosem zalewamy formę.

    Posypujemy startym serem żółtym.

    Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy ok. 20 minut w 180 C.

    Przed podaniem posypujemy pietruszką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować