Gdy pojawiają się cukinie, zawsze robimy tą zapiekankę. Jest pyszna,a do tego prosta w przygotowaniu.
40 min
Składniki:
cukinia
4 duże pomidory
30 dag żółtego sera
małe opakowanie makaronu(świderki, bądź inny drobny)
sól, pieprz, przyprawa do pizzy i zapiekanek
sos beszamelowy:
1/2 kostki masła
3 łyżki mąki
3/4 szklanki mleka
Zapiekanka cioci tereski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię obieramy, wydrążamy środek, następnie kroimy w cienki pół plastry, obsypujemy solą(aby zmiękła).
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórek, kroimy w plastry, posypujemy solą. Ser żółty ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente.
Przygotowujemy sos beszamelowy, masło rozpuszczamy, dodajemy mąkę i na samym końcu mleko. Sos należy energicznie mieszać, gdyż szybko gęstnieje.
Układamy kolejno warstwy w naczyniu żaroodpornym(od dołu): cukinia, pomidor, żółty ser, makaron, sos. Zapiekamy przez godzinę w temp 180 'C.
Porady
Do sosu beszamelowego dosypuję przyprawy do pizzy i zapiekanek, danie jest bardziej wyraziste. Zapiekankę polewamy ulubionym ketchupem/
Komentarze