Zapiekanka cioci Tereski

0 (0 ocen)

  • 40 min

Gdy pojawiają się cukinie, zawsze robimy tą zapiekankę. Jest pyszna,a do tego prosta w przygotowaniu.

  • 40 min

Składniki:

  • cukinia
    4 duże pomidory
    30 dag żółtego sera
    małe opakowanie makaronu(świderki, bądź inny drobny)
    sól, pieprz, przyprawa do pizzy i zapiekanek
    sos beszamelowy:
    1/2 kostki masła
    3 łyżki mąki
    3/4 szklanki mleka

Zapiekanka cioci tereski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię obieramy, wydrążamy środek, następnie kroimy w cienki pół plastry, obsypujemy solą(aby zmiękła).
    Pomidory sparzamy, obieramy ze skórek, kroimy w plastry, posypujemy solą. Ser żółty ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach.
    Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente.
    Przygotowujemy sos beszamelowy, masło rozpuszczamy, dodajemy mąkę i na samym końcu mleko. Sos należy energicznie mieszać, gdyż szybko gęstnieje.
    Układamy kolejno warstwy w naczyniu żaroodpornym(od dołu): cukinia, pomidor, żółty ser, makaron, sos. Zapiekamy przez godzinę w temp 180 'C.

Porady

Do sosu beszamelowego dosypuję przyprawy do pizzy i zapiekanek, danie jest bardziej wyraziste. Zapiekankę polewamy ulubionym ketchupem/

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy