Zapiekanka chlebowa

5 (160 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Pyszne danie obiadowe lub kolacyjne za grosze, z tego co akurat w domu nam zbywa.

Składniki:

  • 11 kromek pieczywa tostowego z ziarnami
    2 szkl mleka
    2 jajka
    20 dag boczku wędzonego
    1 cebula
    papryka jasna
    sól
    papryka ostra w proszku
    przyprawa do pizzy lub oregano
    15 dag sera żółtego
    kilka wiórków masła lub margaryny
Wystaw ocenę:

5 (160 ocen)

Zobacz również:

Chleb Chleb tostowy Zapiekanki Jajko

Zapiekanka chlebowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka chlebowa 1. 6 kromek namoczyć w mleku i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć, dodać posiekaną cebulkę i paprykę, smażyć do czasu aż cebulka się zeszkli. Lekko przestudzić i wyłożyć na kromki.
  • Zapiekanka chlebowa 2. Pozostałe kromki przeciąć na pół na trójkąty, namoczyć w mleku i ułożyć w rządkach po 2 zakładając je lekko na siebie. Całość polać jajkami rozbełtanymi z przyprawami, posypać wiórkami masła, startym serem i przyprawą do pizzy.
  • 3. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180st przez ok 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chleb tostowy Boczek Jajka Mleko Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować