Oryginalna nazwa zapiekanki to Broccoli, Mushroom, and Cheese Breakfast Strata. Zapiekanka ma nowy specyficzny smak. Chleb do zapiekanki najlepiej żeby był czerstwy.
Zapiekanka brokułowo-pieczarkowa (broccoli, mushroom strata) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brokuła umyć i podzielić na różyczki. Brokuł podgotować na parze. Cebulę podsmażyć na patelni, następnie dodać ząbek czosnku i podsmażyć. Pieczarki umyte i pokrojone w plasterki podsmażyć i odparować z wody. Suszone pomidory pokroić w paseczki. Mozarellę osuszyć i pokroić w kosteczkę. Parmezan zetrzeć na tarce. Chleb pokroić w kosteczkę bez skórek i wyłożyć na wysmarowane oliwą naczynie żaroodporne. Mleko połączyć z musztardą i jajkami, doprawić pieprzem i solą (rozbełtać). Następnie dodać wszystkie warzywa, sery i wymieszać. Gotową miksturę wylać na chleb, odstawić przykryte naczynie do lodówki na 8 godzin ( lub na noc ). Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni około godz.( jednak jeśli warzywa są mokre, trzeba zapiekać dłużej )
Komentarze