Zapiekanka warzywna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy w osolonej wodzie z odrobina oleju.
Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki następnie smażymy na oleju.
Cukinie myjemy i kroimy w cienkie plastry, podsmażamy na oleju.
Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki i smażymy na oleju z odrobiną startej kostki bulionowej i czarnym pieprzem. Brokuła i kalafiora dzielimy na różyczki, dokładnie płuczemy i gotujemy (osobno).
2.SOS:
Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni topimy masło lub margarynę, dodajemy cebulę i szklimy. Dolewamy 0,5-1 szklanki wody,serek topiony i śmietanę. Doprawiamy do smaku czarnym pieprzem, resztą kostki bulionowej i Kucharkiem. Trzymamy na ogniu mieszając aż lekko zgęstnieje.
3.W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: połowę usmażonych ziemniaków, połowę makaronu, połowę cukinii, pieczarki, pozostałą cukinię, resztę makaronu, brokuła i kalafiora, polewamy to wszystko gotowym sosem. Na to układamy pozostałe ziemniaki i posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy 30 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Porady
Do zapiekanki można także dodać usmażone mięso mielone lub pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę.
Komentarze