Zapiekanka warzywna

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Zapiekankę wymyśliłam gdy mi się nudziło, moja rodzina ją bardzo lubi

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 20 dkg pieczarek
    1 kostka bulionowa (drobiowa lub warzywna)
    mała śmietana 18%
    1 cebula
    1 brokuł
    1 kalafior
    0,5 kg ziemniaków
    30 dkg makaronu (najlepiej świderki)
    serek topiony
    ser żółty
    5 dkg margaryny lub masła
    mała cukinia
    sól, pieprz, kucharek, olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka warzywna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z odrobina oleju.
    Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki następnie smażymy na oleju.
    Cukinie myjemy i kroimy w cienkie plastry, podsmażamy na oleju.
    Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki i smażymy na oleju z odrobiną startej kostki bulionowej i czarnym pieprzem. Brokuła i kalafiora dzielimy na różyczki, dokładnie płuczemy i gotujemy (osobno).
  • 2. SOS:
    Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni topimy masło lub margarynę, dodajemy cebulę i szklimy. Dolewamy 0,5-1 szklanki wody,serek topiony i śmietanę. Doprawiamy do smaku czarnym pieprzem, resztą kostki bulionowej i Kucharkiem. Trzymamy na ogniu mieszając aż lekko zgęstnieje.
  • 3. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: połowę usmażonych ziemniaków, połowę makaronu, połowę cukinii, pieczarki, pozostałą cukinię, resztę makaronu, brokuła i kalafiora, polewamy to wszystko gotowym sosem. Na to układamy pozostałe ziemniaki i posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy 30 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Porady

Do zapiekanki można także dodać usmażone mięso mielone lub pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować