Zapiekanka à la gyros - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy. Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na oliwie. Filety myjemy, osuszamy i kroimy w krótkie paski. Oprószamy solą, pieprzem i przyprawą. Wkładamy do cebuli. Smażymy na rumiano.
2.Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Paprykę myjemy, osuszamy i usuwamy gniazdo nasienne, miąższ kroimy w cienkie paski. Ogórki kroimy w plasterki.
3.Do naczynia żaroodpornego (12x30 cm) wykładamy kolejno: ryż, po 1/3 majonezu i keczupu, 1/3 sera, mięso, po 1/3 majonezu i keczupu, 1/3 sera, ogórki, paprykę, resztę majonezu, keczupu i sera. Zapiekamy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 °C.
Komentarze