Zapiekanka

0 (0 ocen)

  • 30 min

Gdy mielone się znudzi...

  • 30 min

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego najlepiej wieprzowego
    2 kg ziemniaków
    papryka czerwona
    papryka żółta
    cebula
    2-3 ząbki czosnku
    pomidory (ja miałam akurat koktajlowe)
    3 jajka
    1 szklanka śmietany
    gałka muszkatołowa
    sól
    pieprz
    ser żółty

Zapiekanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka 1. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w plastry i lekko obgotować. Papryki pokroić w kostkę, cebulę w piórka. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem układać na przemian ziemniaki, sól, pieprz, mięso (surowe), obie papryki, pomidory, cebulę. Na wierzchu posypać startym żółtym serem.
    Jajka rozbełtać i wymieszać ze śmietaną, doprawić gałką muszkatołową. Polać tym zapiekankę.
  • Zapiekanka 2. Zapiekać w temp. 180 st.C przez około 40 minut.

Porady

Można podawać z keczupem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy