Zapiekane ziemniaczki z sosem czosnkowym

5 (183 ocen)

  • 50 min

Smaczna przekąska, którą możemy przyrządzić w dużej ilości, na dodatek sama się robi. Ziemniaki w domu zawsze się znajdą :)

  • 50 min

Składniki:

  • 8 dużych ziemniaków
    1 płaska łyżka soli
    1 łyżka pełna przyprawy do ziemniaków
    3 łyżki oleju

    125ml jogurtu naturalnego
    4 łyżki majonezu
    3 ząbki czosnku
    1 łyżeczka przyprawy w płynie maggi
    szczypta pieprzu
Wystaw ocenę:

5 (183 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Przekąski

Zapiekane ziemniaczki z sosem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy i kroimy na ósemki. Zalewamy wodą, solimy i stawiamy na ogień. Po ok. 3 minutach od momentu zagotowania odcedzamy i odparowujemy. Do garnka wlewamy olej i przyprawę do ziemniaków. Dokładnie mieszamy i przesypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia bądź sylikonową matą. Wkładamy do rozgrzanego do 200st C piekarnika i smażymy ok 20 minut na grzałce góra-dół, w międzyczasie raz mieszając. Następnie włączamy opiekanie lub grill i pieczemy jeszcze 10 minut. W tym czasie z jogurtu, majonezu, przeciśniętego przez praskę czosnku oraz magi i pieprzu przygotowujemy sos czosnkowy. Podajemy na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować