Zapiekane ziemniaczki z kefirem

4.5 (145 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Ciepłe, kruche ziemniaki w połączeniu z zimnym kefirem to idealny obiad na letnie dni.

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • Składniki na dwie porcje
    25-30 niewielkich młodych ziemniaków
    sól i pieprz do smaku
    dwie szklanki kefiru lub maślanki
    pęczek szczypiorku
    mały kalafior
    słodka papryka
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zapiekane ziemniaczki z kefirem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie i utłucz je tłuczkiem na gładką masę.
    Odstaw do ostygnięcia.
  • 2. Kalafiora ugotuj tak, by był lekko twardy.
  • 3. Z ziemniaków formuj kule wielkości orzecha włoskiego i wkładaj do nagrzanego piekarnika. Zapiekaj około 20 minut w 180 stopniach.
  • 4. Kefir lub maślankę wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem.
    Kalafiora oprósz słodką papryką.

Porady

Ziemniaki można posypać świeżym koperkiem. Kefir należy podawać dobrze schłodzony.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować