Zapiekane zawijańce

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 20 min

Jestem na emeryturze. Oprócz pracy na działce bardzo lubię gotować. Zawijańce najlepiejsmakują z pieczonymi ziemniakami i sałatką.

  • 20 min

Składniki:

  • ● 4 filety z kurczaka (lub 4 plastry fileta z indyka)
    ● 4 paski (8x1,5 cm) ostrego żółtego sera
    ● 4 łyżki startego żółtego sera
    ● łyżka masła
    ● 2 łyżki mąki
    ● 2 łyżki ziół do drobiu
    ● jajko
    ● 3 łyżki bułki tartej
    ● sól
    ● pieprz
    ● olej do smażenia

Zapiekane zawijańce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekane zawijańce 1. Mięso myjemy, osuszamy
    i cienko rozbijamy. Smarujemy
    masłem oraz posypujemy
    solą, pieprzem i ziołami. Na
    każdej porcji kładziemy po
    pasku sera.
  • 2. Mięso zwijamy i spinamy
    wykałaczkami. Obtaczamy
    w mące, rozkłóconym jajku
    i bułce tartej. Podsmażamy
    na rozgrzanym oleju.
  • 3. Kotlety przekładamy do
    brytfanny. Posypujemy startym
    serem i resztą ziół. Przykrywamy.
    Pieczemy ok. 20
    minut w temp. 190 °C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2011

Komentarze

Podobne przepisy