Zapiekane tosty

0 (0 ocen)

  • 15 min

Pyszne i szybkie. Idealne na szybką kolację. Zwłaszcza dla dzieciaków :)

  • 15 min

Składniki:

  • Kilka kromek chleba tostowego lub bagietki
    masło do smarowania
    1 pomidor
    kilka plastrów sera żółtego lub mozzarelli
    kilka plastrów szynki (ja do zapiekanek używam mielonek)
    kilka pieczarek krojonych w cienkie plasterki
    zioła prowansalskie lub przyprawa do pizzy
    kilka listów świeżych ziół np. bazylia, oregano, majeranek do dekoracji
    ketchup

Zapiekane tosty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tosty jako zapiekanki 1. Kromki chleba smarować z obu stron masłem i ułożyć na blachę. Posypać lekko ziołami lub przyprawą, a następnie kłaść szynkę,pieczarki,pomidor,ser. Wierzch również można oprószyć ziołami.
  • Tosty zapiekane 2. Upieczone na złoty kolor, wyciągamy z piekarnika i dekorujemy świeżymi ziołami i ketchupem.

Porady

Składniki możemy zmieniać, w zależności od upodobań. Dałabym tu jeszcze oliwki czarne i kukurydzę z puszki, ale akurat nie miałam :)

Komentarze

Podobne przepisy