Zapiekane świderki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Prosty przepis na smaczną i szybką do zrobienia potrawę.

Składniki:

  • ● 50 dag makaronu świderki
    ● 30 dag pieczarek
    ● średnia cebula
    ● czerwona papryka
    ● ok. 15 dag kiełbasy zwyczajnej
    ● 40 dag żółtego sera
    ● szczypta vegety
    ● sól, pieprz
    ● 1/2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki

Zapiekane świderki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy w osolonej
    wodzie. Dokładnie odcedzamy
    i odstawiamy. Pieczarki
    i cebulę obieramy, z papryki
    usuwamy gniazdo nasienne.
    Warzywa, pieczarki i kiełbasę
    kroimy w kostkę, podlewamy
    wodą i chwilę dusimy.
  • 2. Makaron mieszamy z kiełbasą,
    pieczarkami i warzywami. Wsypujemy natkę pietruszki.
    Doprawiamy solą,
    vegetą oraz pieprzem.
  • 3. Ser ścieramy na tarce
    o dużych oczkach. W naczyniu
    żaroodpornym układamy
    na przemian warstwy makaronu
    i sera, obficie posypując
    serem wierzch potrawy.
    Naczynie przykrywamy. Pieczemy
    30 minut w temperaturze
    180 °C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2011

Komentarze

Podobne przepisy