Zapiekane roladki

0 (0 ocen)

  • 55 min

Propozycja na zapiekankę warzywną

  • 55 min

Składniki:


  • 100 g zielonej fasolki (świeżej lub mrożonej)
    1/2 pęczka marchwi
    1 pęczek cebulki dymki
    1 fenkuł (koper włoski)
    sól
    1 cebula
    250 g wędzonego boczku
    100 ml śmietany
    100 ml mleka
    200 g serka topionego
    gałka muszkatołowa
    tłuszcz do formy

Zapiekane roladki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewki obrałem i pokroiłem wzdłuż na 4 części. Fasolkę opłukałem , odciąłem końcówki.
    Zieleń cebulek dymek skróciłem do ok. 12-15 cm , odkroiłem korzonki , same cebulki obrałem i umyłem. Odciąłem liście fenkułu , usunąłem stwardniałe części , umyłem i pokroiłem w podłużne kawałki.
    Fasolkę z fenkułem blanszowałem ok. 6 minut we wrzącej osolonej wodzie , po czym przełożyłem na durszlak i osączyłem.
    Obrałem cebulę na sos. Boczek pokroiłem na cienkie plasterki (1 trochę grubszy do pokrojenia). Cebulę i jeden plasterek boczku pokroiłem w drobną kostkę , przełożyłem na patelnię i zeszkliłem na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodałem śmietanę z mlekiem , wymieszałem , zdjąłem z ognia i przestudziłem.
    Ser rozdrobniłem , dodałem do składników na patelni i mieszałem aż do jego rozpuszczenia. Sos przyprawiłem solą i gałką muszkatołową .
    Przygotowane warzywa podzieliłem na porcje i każdą z nich owinąłem plasterkiem boczku.
    Wysmarowałem żaroodporną formę i ułożyłem w niej roladki. Polałem równomiernie sosem i wstawiłem do piekarnika na ok. 40 minut o temperaturze 200 stopni C.
    Pod koniec zapiekania posypałem ją pokrojonym szczypiorkiem cebuli dymki i drobno pokrojonymi kosteczkami marchewki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy