Zapiekane risotto

0 (0 ocen)

Dzisiaj serwuje na obiad risotto ale zapiekane, ziołowe. Bardzo dobre dla tych co nie znają potrawy. Dla wielbicieli zaś przepyszne. Spód z bułki tartej jest chrupiący :)

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu B.
    - 1 torebka ryżu
    - 4 długie marchewki
    - ok. 250g pieczarek

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    - 2 filety z kurczaka

    Składniki robocze:
    - 1 cebula
    - 1 łyżeczka natki pietruszki
    - 1 łyżeczka liść lubczyku
    - 1 i 1/2 łyżeczki soli
    - 1/2 łyżeczki pieprzu
    - jajko
    - olej (ok 2 łyżek)
    - masło do wysmarowania formy
    - 1 kopiasta łyżka bułki tartej

    Dekoracja:
    - gałązki rozmaryny
    - natka pietruszki
    - kilka małych pieczarek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Zapiekane risotto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Osolony ryż gotujemy. W wolnym czasie obieramy pieczarki i cebulkę. Następnie posiekane dusimy na oleju. Dodajemy do tego pół łyżeczki soli i szczyptę pieprzu.
  • image-1ud4f56 2. Mięso myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i mielimy. Dodajemy natkę pietruszki, liśc lubczyku, sól i pieprz. Mieszamy. Na rozgrzanej patelni ( bez oleju) podsmażamy mięsko.
    Usmażone przekładamy do miski, do tego dodajemy ryż i pieczarki. Wbijamy jajko i mieszamy.
  • image-14edfos 3. Marchewkę gotujemy.
    Keksówkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.
    Wykładamy połowę farszu. Na to układamy 4 marchewki i zakrywamy pozostałym farszem.
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na ok 40-50 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Ryż Pierś z kurczaka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować