Zapiekane ravioli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wyrobić ciasto na pierogi: wymieszać mąki, dodać jajka, oliwę, sól i zagnieść. Odstawić na kilka minut. Ugotować główki brokułu do miękkości. Rozgnieść je w misce i wymieszać ze startym serem, czosnkiem i przyprawami.
Rozwałkować ciasto, podzielić na dwie części: na jednej rozłożyć kulki farszu co ok. 2 cm, drugą przykryć, zgnieść miejsca pomiędzy farszem i kółkiem do cięcia wyciąć ravioli. Ugotować w osolonej wodzie.
2.marchew i cebulę obrać, posiekać. Mięso podsmażyć na patelni. W garnku dusić warzywa w oliwie, po kilku minutach dodać do nich mięso, doprawić i dalej dusić. Po ok. 10 min dodać pomidory, 4 łyżki bulionu i 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Sos zostawić na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, na ok 40 min.
3.naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Pierogi wymieszać z sosem, skropić bulionem, posypać żółtym serem i bułką tartą. Na wierzchu poukładać plastry mozzarelli. Zapiekać w 200ºC przez 20min.
Komentarze