Mam ciekawą propozycję na obiadowe danie, smaczną kolację, lub wykwintne danie na przyjęcie karnawałowe.
1 godz. 10 min
Składniki:
na 3-4 osoby:
puree ziemniaczane z groszkiem:
4 ziemniaki ugotowane bez łupinek
200 g groszku rozmrożonego
100 ml śmietanki 30%
50 g masła
rozmaryn, sól, kurkuma (1/2 łyżeczki), papryka słodka
składniki na mięso:
500 g mięsa z indyka
marynata:1/2 główki czosnku, sól, pieprz, łyżka miodu, 2 łyżki keczupu, sok z 1/2 cytryny, łyżka cukru brązowego, łyżka oliwy z oliwek, łyżeczka papryki słodkiej, szczypta pieprzu cayenne.
Zapiekane puree z groszkiem i indycze mięso - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości, zmiksować z masłem, solą, kurkumą. Dodać groszek i wymieszać. Śmietankę zagotować i dodać puree. Mieszać do połączenia mas.
Wystudzić i układać na blaszce, posypując rozmarynem i papryką słodką.
2.Piec w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach ok. 15 minut.
3.Mięso pokroić na cienkie paski.
Wszystkie składniki marynaty wymieszać, czosnek posiekać i zalać mięso, delikatnie mieszając. Schłodzić na 30 minut.
Na rozgrzanej patelni smażyć mięso, mieszając.
Podawać z puree i pomidorkami polanymi octem balsamicznym
Komentarze