Zapiekane puree z groszkiem i indycze mięso

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Mam ciekawą propozycję na obiadowe danie, smaczną kolację, lub wykwintne danie na przyjęcie karnawałowe.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • na 3-4 osoby:
    puree ziemniaczane z groszkiem:
    4 ziemniaki ugotowane bez łupinek
    200 g groszku rozmrożonego
    100 ml śmietanki 30%
    50 g masła
    rozmaryn, sól, kurkuma (1/2 łyżeczki), papryka słodka

    składniki na mięso:
    500 g mięsa z indyka
    marynata:1/2 główki czosnku, sól, pieprz, łyżka miodu, 2 łyżki keczupu, sok z 1/2 cytryny, łyżka cukru brązowego, łyżka oliwy z oliwek, łyżeczka papryki słodkiej, szczypta pieprzu cayenne.


Zapiekane puree z groszkiem i indycze mięso - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • puree z groszkiem 2 1. Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości, zmiksować z masłem, solą, kurkumą. Dodać groszek i wymieszać. Śmietankę zagotować i dodać puree. Mieszać do połączenia mas.
    Wystudzić i układać na blaszce, posypując rozmarynem i papryką słodką.
  • puree z groszkiem 3 2. Piec w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach ok. 15 minut.
  • puree na karnawał 3. Mięso pokroić na cienkie paski.
    Wszystkie składniki marynaty wymieszać, czosnek posiekać i zalać mięso, delikatnie mieszając. Schłodzić na 30 minut.
    Na rozgrzanej patelni smażyć mięso, mieszając.
    Podawać z puree i pomidorkami polanymi octem balsamicznym

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy