Zapiekane pulpeciki

4.99 (148 ocen)

Gdy mamy więcej czasu na przygotowanie obiadu nawet zwykłe mielone mogą stanowić atrakcyjną propozycję :)

Składniki:

  • ok 60 dkg mięsa mielonego
    1 jajko
    1 mała cebula
    1 kromka czerstwego chleba
    2-3 kawałki marynowanej papryki
    sól, pieprz
    słodka i ostra papryka
    zioła prowansalskie
    mąka

    30 dkg pieczarek
    2 cebule
    15 dkg sera żółtego
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
Wystaw ocenę:

4.99 (148 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety

Zapiekane pulpeciki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Chleb namoczyć i odcisnąć, cebulę posiekać, paprykę pokroić w kostkę i razem z jajkiem dodać do mięsa. Doprawić i dokładnie wymieszać. Formować małe pulpeciki, obtoczyć w mące i obsmażyć ze wszystkich stron. Przełożyć do naczynia do zapiekania.
  • Pulpeciki z cebulą 2. Cebule pokroić w piórka, podsmażyć. Zalać koncentratem rozmieszanym z 1/2 szklanki wody. Doprawić, zagotować i tak przygotowanym sosem zalać pulpeciki.
  • Z pieczarkami 3. Pieczarki pokroić w plasterki, podsmażyć, doprawić i wyłożyć na pulpety.
  • W piekarniku 4. Całość posypać żółtym serem, słodką papryką i ziołami i zapiekać 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Mielenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować