Zapiekane pomidory faszerowane szpinakiem i pieczarkami

4.5 (191 ocen)

  • 15 min

Jeszcze nie są to moje pomidory z ogródka tylko ze sklepu, ale nie byłam w stanie dłużej czekać za tym daniem :)

  • 15 min

Składniki:

  • dowolna ilość dużych pomidorów
    opakowanie mrożonego, liściastego szpinaku
    kilka pieczarek
    oliwa z oliwek
    ząbek czosnku
    kulka mozzarelli
    jajko
    sól, pieprz
    suszone oregano
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Faszerowane

Zapiekane pomidory faszerowane szpinakiem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • nadziewane pomidory 1. Pomidory myjemy, ucinamy kapelusze i wydrążamy miąższ. (Miąższ możemy później wykorzystać do gazpacho - przepis w kolejnych moich postach). Środek pomidorów solimy i odwracamy do góry nogami na talerzu, by pomidorki wypuściły sok.
  • 2. Pieczarki kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie z dodatkiem soli i pieprzu. Wysypujemy pieczarki na talerz.
  • 3. Szpinak również podsmażamy na oliwię z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. dodajemy do smaku sól i pieprz. Szpinak mieszamy z pieczarkami i wbijamy do farszu jajko. Wszystko dokładnie mieszamy.
  • 4. Pomidory nadziewamy szpinakiem z pieczarkami, na wierch kładziemy plasterki mozzarelli i posypujemy suszonym oregano. Zapiekamy w 190 - 200 stopniach C. przez około 15- 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować