Zapiekane piersi

0 (0 ocen)

mięsko z indyka do pieczywa

Składniki:

  • 1 kg piersi z indyka
    300 g pieczarek
    1 czerwona papryka
    150 g żółtego sera
    100 g masła
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    pieprz cayenne do smaku

Zapiekane piersi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi rozcinamy na płaty.
    Pieczarki kroimy na kawałki, paprykę po usunięciu gniazd nasiennych kroimy w kostkę.
    Blaszkę keksową smarujemy masłem.
    Na dno układamy 1/3 mięsa, na to kładziemy 1/2 pieczarek i posypujemy 1/2 papryki.
    Oprószamy wszystko solą, pieprzem i pieprzem cayenne.
  • 2. Następnie znów układamy mięso, dodajemy pieczarki i paprykę i znowu oprószamy przyprawami.
    Na wierzch posypujemy startym żółtym serem a na sam wierzch ścieramy masło.
    Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 35-40 minut.
    Pieczeń podajemy do pieczywa na zimno.

Komentarze

Podobne przepisy