Zapiekane naleśniki z sosem bolońskim

4.5 (172 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne i sycące danie, które jest uwielbiane w mojej rodzinie.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SOS BOLOńSKI:
    - mięso mielone wołowo - wieprzowe: 0.5 kilograma
    - pomidory z puszki: 2 sztuki
    - Ząbki czosnku: 3 sztuki
    - oliwa: 2 łyżki
    - świeża bazylia (około pół małej garści): 0.5 sztuki
    - poszatkowana cebula: 0.5 sztuki
    - świeże oregano (około pół małej garści): 0.5 sztuki
    - mozzarella: 10 dekagramów
    - pieprz: 0.5 łyżeczki
    - bulion z kurczaka: 1 szklanka
    - groszek konserwowy: 0.33 szklanki
    - kukurydza konserwowa: 0.33 szklanki
    - papryka konserwowa: 0.33 szklanki
    BIAłY SOS:
    - śmietana kwaśna: 1 szklanka
    - jajka: 2 sztuki
    - sól: 0.33 łyżeczki
    - zmielony czarny pieprz: 0.33 łyżeczki
    - mozzarella: 10 dekagramów
    POZOSTAłE:
    - naleśniki: 8 sztuk
    - natka pietruszki: 4 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Zapiekane naleśniki z sosem bolońskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Zmiksuj pomidory (razem z sokiem) z czosnkiem.
    2. Do rondla wlej pół szklanki zimnej wody i przetarte pomidory.
    3. Doprowadź na małym ogniu do wrzenia i przez następne około 30 minut gotujemy co jakiś czas mieszając.
    4. Gotowy sos będzie gęsty i podczas mieszania będzie widać dno rondla.
    5. Następnie do sosu dodaj oliwę, pieprz i zioła.
    6. Dolej do sosu bulion.
  • 2. Na małym ogniu podsmaż cebulę. Dodaj do niej mięso. Gotowe mięso dodaj do sosu.
  • 3. Do mięsa i sosu dodaj groszek, kukurydzę i paprykę. Gotuj przez około 10 minut. Na koniec dodaj do sosu przetartą na tarce mozzarellę.
    Sos powinien być dość gęsty.
  • 4. Wykonanie białego sosu - jajka roztrzep ze śmietaną. Dodaj do sosu przetartą na tarce mozzarellę. Dopraw solą i pieprzem.
  • Zapiekane naleśniki w sosie bolońskim 5. Na każdego naleśnika nałóż sporo sosu bolońskiego. Zwiń naleśniki.
  • 6. Do natłuszczonej brytfanki przełóż naleśniki. Polej je białym sosem.
  • 7. Piecz w 180 stopniach przez około 15 minut z termoobiegiem.
  • 8. Gotowe zapiekanki udekoruj poszatkowaną natką pietruszki
  • Zapiekane naleśniki w sosie bolońskim 9. Propozycja udekorowania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować