Zapiekane naleśniki z nadzieniem dyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię obieramy ze skórki oraz wycinamy gniazdo nasienne. Kroimy w
plasterki i układamy na dnie prodiża, wysmarowanego odrobiną oliwy z
oliwek.
Z papryki usuwamy białe błonki oraz nasionka i dodajemy wraz z
czterema ząbkami czosnku do dyni. Pieczemy przez dwadzieścia minut.
Kiedy warzywa się upieką i ostudzą, z papryki ściągamy skórkę i całość
kroimy w kostkę.
Do miski wrzucamy twarożek, dodajemy do niego starty imbir oraz
pokrojone warzywa. Doprawiamy solą oraz pieprzem, dodajemy podsmażoną
na oliwie cebulkę. Mieszamy i wstawiamy do lodówki.
2.Do miski wlewamy dwie szklanki mleka, dodajemy świeże jajka, sól,
oliwę z oliwek oraz proszek do pieczenia. Miksujemy na gładką masę i
powoli dodajemy mąkę. Kiedy masa zgęstnieje kroimy suszone pomidory
oraz papryczki chilli (naprawdę drobniutko) i ponownie mieszamy.
Naleśniki smażymy z obu stron na suchej patelni na złoty kolor.
Na gotowy naleśnik dodajemy od serca farszu, by po zwinięciu w rulon
były naprawdę porządne i syciły największego głodomora. ;)
Ruloniki układamy w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym, ściśle
obok siebie.
Komentarze