Zapiekane naleśniki z nadzieniem dyniowym

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Dynia stała się moją jesienną królową. ;)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • SKłADNIKI NA NALEśNIKI::
    - pełnotłuste mleko: 2 szklanki
    - mąka pszenna: 2 szklanki
    - sól: 1 łyżeczka
    - suszone pomidory, marynowane w czosnkowej oliwie: 4 sztuki
    - jajka: 2 sztuki
    - czosnkowa oliwa z oliwek: 50 mililitrów
    - proszek do pieczenia: 0.5 łyżeczki
    - papryczka chilli: 1 sztuka
    SKłADNIKI NA FARSZ::
    - półtłusty twaróg: 350 gramów
    - dynia: 350 gramów
    - papryka czerwona: 1 sztuka
    - papryka pomarańczowa: 1 sztuka
    - cebula biała duża: 1 sztuka
    - sól morska: 1 szczypta
    - pieprz kolorowy grubo mielony: 1 szczypta
    - czosnek w ząbkach: 4 ząbki
    - imbir świeży kawałek 1 cm: 1 sztuka
    DODATKOWO::
    - ser żółtty: 150 gramów
    - pestki dyni: 100 gramów
    - kiełbasa lub kabanosy: 250 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki Jajko

Zapiekane naleśniki z nadzieniem dyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię obieramy ze skórki oraz wycinamy gniazdo nasienne. Kroimy w
    plasterki i układamy na dnie prodiża, wysmarowanego odrobiną oliwy z
    oliwek.
    Z papryki usuwamy białe błonki oraz nasionka i dodajemy wraz z
    czterema ząbkami czosnku do dyni. Pieczemy przez dwadzieścia minut.

    Kiedy warzywa się upieką i ostudzą, z papryki ściągamy skórkę i całość
    kroimy w kostkę.

    Do miski wrzucamy twarożek, dodajemy do niego starty imbir oraz
    pokrojone warzywa. Doprawiamy solą oraz pieprzem, dodajemy podsmażoną
    na oliwie cebulkę. Mieszamy i wstawiamy do lodówki.
  • 2. Do miski wlewamy dwie szklanki mleka, dodajemy świeże jajka, sól,
    oliwę z oliwek oraz proszek do pieczenia. Miksujemy na gładką masę i
    powoli dodajemy mąkę. Kiedy masa zgęstnieje kroimy suszone pomidory
    oraz papryczki chilli (naprawdę drobniutko) i ponownie mieszamy.

    Naleśniki smażymy z obu stron na suchej patelni na złoty kolor.

    Na gotowy naleśnik dodajemy od serca farszu, by po zwinięciu w rulon
    były naprawdę porządne i syciły największego głodomora. ;)

    Ruloniki układamy w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym, ściśle
    obok siebie.
  • 3. Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną kiełbaskę.

    Usmażonymi skwarkami posypujemy naleśniki, posypujemy startym serem i
    wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na dwadzieścia minut.

    Pestki dyni prażymy na patelni, aż lekko spęcznieją.

    Wyciągamy zapiekankę, posypujemy pestkami i cieszymy się pysznym,
    jesiennym daniem. ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Jajka Mąka pszenna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować