Zapiekane naleśniki dyniowe z mięsnym nadzieniem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Bardzo smaczne połączenie smaków. Danie bardzo sycące. Naleśniki z tego przepisu wyszły niezwykle delikatne. Nadają się zarówno ze słonymi jak i słodkimi farszami.

Składniki:

  • Naleśniki:
    1 1/3 szkl musu z dyni
    ok 1,5 szkl mąki
    2 szkl mleka
    2 jajka
    1 łyżka oleju

    Farsz:
    2 filety z kurczaka
    1/2 czerwonej papryki
    cebulka
    2 ząbki czosnku
    przyprawa do kurczaka
    majeranek
    sól
    świeżo zmielony pieprz

    Sos pomidorowy:
    puszka pomidorów krojonych
    przyprawa do dań z pomidorów
    pieprz

    ser Grana Padano do posypania zapiekanki
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zapiekane naleśniki dyniowe z mięsnym nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Naleśniki: W misce dokładnie wymieszać jajka, mleko, mus z dyni i tyle mąki aby wyszło dość gęste ciasto naleśnikowe. Odstawić na pół godziny.
  • Naleśniki układać w naczyniu żaroodpornym 2. Farsz: Na 2 łyżkach oleju zeszklić posiekaną cebulkę, czosnek, dodać zmielone filety z kurczaka i pokrojoną w kostkę paprykę. Mięso doprawić do smaku przyprawami i usmażyć, lekko przestudzić. Usmażyć cienkie naleśniki, nakładać na nie trochę farszu i składać w trójkąty. Formę żaroodporną (25x20cm) posmarować 2 łyżkami pomidorów. resztę pomidorów zmiksować na gładką masę i przyprawić do smaku. Złożone naleśniki ułożyć w formie tak aby na siebie zachodziły. Polać sosem pomidorowym i posypać startym serem Grana padano. Naleśniki zapiekać ok 15 minut. Podawać gorące.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Farsz Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_01-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować