Bardzo smaczne połączenie smaków. Danie bardzo sycące. Naleśniki z tego przepisu wyszły niezwykle delikatne. Nadają się zarówno ze słonymi jak i słodkimi farszami.
Składniki:
Naleśniki:
1 1/3 szkl musu z dyni
ok 1,5 szkl mąki
2 szkl mleka
2 jajka
1 łyżka oleju
Farsz:
2 filety z kurczaka
1/2 czerwonej papryki
cebulka
2 ząbki czosnku
przyprawa do kurczaka
majeranek
sól
świeżo zmielony pieprz
Sos pomidorowy:
puszka pomidorów krojonych
przyprawa do dań z pomidorów
pieprz
ser Grana Padano do posypania zapiekanki
olej do smażenia
Zapiekane naleśniki dyniowe z mięsnym nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Naleśniki: W misce dokładnie wymieszać jajka, mleko, mus z dyni i tyle mąki aby wyszło dość gęste ciasto naleśnikowe. Odstawić na pół godziny.
2.Farsz: Na 2 łyżkach oleju zeszklić posiekaną cebulkę, czosnek, dodać zmielone filety z kurczaka i pokrojoną w kostkę paprykę. Mięso doprawić do smaku przyprawami i usmażyć, lekko przestudzić. Usmażyć cienkie naleśniki, nakładać na nie trochę farszu i składać w trójkąty. Formę żaroodporną (25x20cm) posmarować 2 łyżkami pomidorów. resztę pomidorów zmiksować na gładką masę i przyprawić do smaku. Złożone naleśniki ułożyć w formie tak aby na siebie zachodziły. Polać sosem pomidorowym i posypać startym serem Grana padano. Naleśniki zapiekać ok 15 minut. Podawać gorące.
Komentarze