Zapiekane muszle ze szpinakiem i pomidorami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zapiekanka szybka w przyrządzeniu, do tego bardzo smaczna i zdrowa.

  • 60 min

Składniki:

  • 200 g makaronu muszle
    250 g mrożonego szpinaku
    2 pomidory
    3 ząbki czosnku
    300 g śmietany 12%
    2 żółtka
    100 g sera gouda
    1 łyżka oleju
    Sól
    Pieprz
    Oregano
    Czosnek granulowany
    1 łyżeczka margaryna
    1 łyżka bułki tartej

Zapiekane muszle ze szpinakiem i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu z dodatkiem soli i 1 łyżki oleju. Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Szpinak wrzucić na patelnie razem z czosnkiem i niewielką ilością oleju. Pomidory pokroić w drobną kostkę i dodać do rozmrożonego szpinaku. Posolić i dodać pieprz. Smażyć do odparowania całej wody. Zdjąć z ognia i ostudzić.
  • 2. Makaron ugotowany al dente, odcedzić i przelać zimną wodą. Naczynie żaroodporne posmarować margaryną i posypać bułką tartą.
  • 3. Muszle nadziewać szpinakiem z pomidorami i układać w naczyniu (2 warstwy). Śmietanę wymieszać z żółtkami, dodać sól, pieprz, czosnek granulowany i oregano. Polać muszle, a na sam wierz zetrzeć ser. Włożyć do piekarnika i zapiekać ok. 30 min w 200 st.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy