Zapiekane muszle ze szpinakiem i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu z dodatkiem soli i 1 łyżki oleju. Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Szpinak wrzucić na patelnie razem z czosnkiem i niewielką ilością oleju. Pomidory pokroić w drobną kostkę i dodać do rozmrożonego szpinaku. Posolić i dodać pieprz. Smażyć do odparowania całej wody. Zdjąć z ognia i ostudzić.
2.Makaron ugotowany al dente, odcedzić i przelać zimną wodą. Naczynie żaroodporne posmarować margaryną i posypać bułką tartą.
3.Muszle nadziewać szpinakiem z pomidorami i układać w naczyniu (2 warstwy). Śmietanę wymieszać z żółtkami, dodać sól, pieprz, czosnek granulowany i oregano. Polać muszle, a na sam wierz zetrzeć ser. Włożyć do piekarnika i zapiekać ok. 30 min w 200 st.
Komentarze