na 8 koszyczków:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 8 plasterków salami
- 8 małych plasterków sera
- około 16 pieczarek
- mała cebulka
- 8 łyżeczek ketchupu
- sól, pieprz, oregano
- masło do smażenia pieczarek
- białko z jednego jajka
Zapiekane koszyczki pełne niespodzianek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki kroimy na połowy a następnie na talarki. Przyprawiamy solą i pieprzem smażymy do miękkości na maśle. Dodajemy do tego pokrojoną w kostkę cebulkę.
2.Ciasto francuskie kroimy na 8 części. Na każdym kawałku układamy kolejno salami, łyżeczkę ketchupu, plasterek sera i łyżkę pieczarek
3.Narożniki naszych kwadracików sklejamy ze sobą. Smarujemy na zewnątrz białkiem i posypujemy oregano.
4.Koszyczki pieczemy na wysmarowanej tłuszczem blaszce przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Komentarze