Zapiekane kalafiory

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Przepis przysłał Adam Kaczmar

  • Łatwy

Składniki:

  • - kalafior: 2 sztuki
    - Żółty ser: 10 dekagramów
    - mleko: 5 łyżek
    - masło: 2 łyżki
    - sól (do smaku wg. uznania): 2 szczypty
    - pieprz biały (do smaku wg. uznania): 2 szczypty
    - natka pietruszki: 1 sztuka

Zapiekane kalafiory - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafiory oczyszczamy, myjemy i dzielimy na mniejsze różyczki. Kilka minut gotujemy w lekko osolonym wrzątku. Odcedzamy i układamy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem.
  • 2. Ser ścieramy na tarce, mieszamy z mlekiem, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Sosem polewamy kalafiory, posypujemy wiórkami masła.
  • 3. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160 °C i pieczemy, aż ser całkowicie się roztopi. Wyjmujemy z piekarnika, posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki i od razu podajemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy