Zapiekane jajka

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pomysł na smaczny letni obiad pachnący boczkiem i cebulką.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - jajka: 4 sztuki
    - boczek wieprzowy: 20 dekagramów
    - ugotowane ziemniaki: 10 sztuk
    - duża cebula: 2 sztuki
    - oliwa: 2 łyżki
    - śmietana: 1 szklanka
    - koperek, pietruszka: 1 pęczek
    - tłuszcz do wysmarowania formy: 1 łyżka
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Jajko

Zapiekane jajka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gorące ziemniaki ucieramy z mlekiem na puszyste puree. Na oliwie podsmażamy boczek(jeżeli boczek jast tłusty to oliwa jest nie potrzebna), gdy się lekko zarumieni dodajemy cebulę i smażymy razem, często mieszając, aż się zeszkli. Łączymy z utartymi ziemniakami i przyprawiamy do smaku. Masę wykładamy do naczynia żaroodpornego, które zostało prędzej wysmarowane tłuszczem. Wyrównujemy powieszchnię i robimy cztery wgłębienia, w każde wbijamy po jajku, posypujemy przyprawami zalewamy lekko spienioną śmietaną. Na wieszch rzucamy wiurki mrożonego masła i od rzu wstawiamy do nagrzanego piekarnika( 180 stopni) i zapiekamy 20 minut. Danie jest gotowe gdy śmietana i masło lekko się zarumienią. Danie możemy podawać ze sałatką z pomidorów i ogórków. Jednak to danie jest tak pyszne że żadne dodatki są nie potrzebne.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Jajka Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować