Zapiekane jajka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gorące ziemniaki ucieramy z mlekiem na puszyste puree. Na oliwie podsmażamy boczek(jeżeli boczek jast tłusty to oliwa jest nie potrzebna), gdy się lekko zarumieni dodajemy cebulę i smażymy razem, często mieszając, aż się zeszkli. Łączymy z utartymi ziemniakami i przyprawiamy do smaku. Masę wykładamy do naczynia żaroodpornego, które zostało prędzej wysmarowane tłuszczem. Wyrównujemy powieszchnię i robimy cztery wgłębienia, w każde wbijamy po jajku, posypujemy przyprawami zalewamy lekko spienioną śmietaną. Na wieszch rzucamy wiurki mrożonego masła i od rzu wstawiamy do nagrzanego piekarnika( 180 stopni) i zapiekamy 20 minut. Danie jest gotowe gdy śmietana i masło lekko się zarumienią. Danie możemy podawać ze sałatką z pomidorów i ogórków. Jednak to danie jest tak pyszne że żadne dodatki są nie potrzebne.
Komentarze