Zapiekane jabłuszka pod owsianą kruszonką

0 (0 ocen)

  • 29 min

Pyszny, zdrowy i jesienny deser.Prosty w przygotowaniu i pyszny.Świetna alternatywa dla zwykłego ciasta.I już pisałam... że pyszny?

  • 29 min

Składniki:

  • jabłka, 1kg

    100g otrąb

    70g płatków owsianych

    100g masła

    50 g cukru trzcinowego

    cukier waniliowy, małe opakowanie

    rodzynki, garść

    mieszkanka nasion (słonecznik, dynia itp), 2 garści

Zapiekane jabłuszka pod owsianą kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę smarujemy odrobiną tłuszczu.

    Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne, kroimy w cienkie plasterki. Wykładamy na blaszkę.

    Robimy kruszonkę. Otręby, płatki owsiane, masło i cukier wrzucamy do miski. Zagniatamy na kruszonkę.

    Na jabłka wysypujemy rodzynki, nasion i posypujemy cukrem waniliowym. Kruszymy kruszonkę.

    Zapiekamy ok. 30 minut w temp. 180-200st. C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy