Zapiekane jabłko w cieście francuskim z daktylami i miodem

0 (0 ocen)

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Zapiekane jabłko z chrupiącym francuskim cieście z daktylami i miodem!

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:


  • - jabłko: 1 sztuka
    - ciasto francuskie: 100 gramów
    - daktyle bez pestek: 500 gramów
    - miód: 1 łyżka
    - cynamon: 2 łyżki
    - żółtko: 1 sztuka

Zapiekane jabłko w cieście francuskim z daktylami i miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zapiekane jabłko 1.
    Jabłko obieramy ze skórki.

    Wydrążamy środek , tworząc otwór na daktyle i miód.

    Całe obtaczamy dokładnie w cynamonie.

    Daktyle drobno siekamy.

    Wkładamy do wnętrza.

    Zalewamy łyżką miodu.

    Z ciasta francuskiego wycinamy długie paski o szerokości mniej więcej 1,5 cm.

    Owijamy dokładnie dookoła całe jabłko.

    Zdobimy listkami.



    Smarujemy dokładnie roztrzepanym żółtkiem.

    Wkładamy do nagrzanego do 190C piekarnika na ok. 15-20 minut.

    Zajadamy gorące!

    Można posypać cukrem pudrem!

    Pycha!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy